sobota 27. října 2018

Zamyšlení nad 28.10. - a co to vlastně slavíme?

Ahaaa, vznik samostatného státu! A co vlastně znamená samostatnost?
Oslavujeme uměle vytvořený státní útvar, který měl jakousi samostatnost prvních cca. 20 let od vzniku. Pak už to s námi šlo dost z kopce a o samostatnosti nemůže být řeč. Copak to nevíte, nebo nechcete vědět? Hitler a protektorát Čechy a Morava s loutkovou vládou, pak podobná situace se Stalinem a dalšími jako satelit SSSR a po revoluci pod vedením mnoha bývalých komunistů a v posledních pár letech pod "diktátem" EU. Od začátku 2.světové války nemůže být o samostatnosti řeč. Na papíře samozřejmě ano, ale to je tak všechno...
Kromě toho se oslavuje "stát" který několikrát zcela bezskrupulózně okradl a přivedl na mizinu svoje občany (zabavení majetků nacisty, komunisty, měnová reforma, kupónová privatizace) a co je ještě horší, okrádal lidi o svobodu...a je tomu tak dodnes. Dnes je to o to horší, že to na první pohled není tak markantní, protože neumírají lidi v politických procesech a v nacistických nebo komunistických koncentrácích a o vyhození ze zaměstnání nerozhoduje politická příslušnost a angažovanost a o možnosti vycestování za hranice domovní důvěrník. O to těžší je to dnes prokouknout.
SVOBODA JE JEN ILUZE. Bohužel svoboda není něco, na co máme nárok, svobodu si musíme vybojovat. A v tomto tento národ historicky opakovaně selhal. Vždy si po "Švejkovsku" našel svoji cestu jak ohnout hřbet a následovat nová hesla a cíle, často ale pod vedením stejných lidí, kteří včas a šikovně převlékli kabáty pro zachování svého postavení, výhod a moci. Co teda chcete oslavovat? Že máme vlajku, že máme na letadlech znak OK? Pak oslavujete vnější markanty a radujete se, že vám někdo v neděli na odhalení pomníku TGM dá zadarmo (vlastně za peníze které jste zaplatili na daních) levný pivo a mizernej párek. A vůbec vám nebude divné, že ten, kdo tam "se slzou v oku" bude řečnit o svobodě, mohl být ten, kdo tam před 30 lety stejně řečnil u sochy komsomolce nebo ruského generála osvoboditele. Tak si dejte to levný pivo, vyvěste si vlajku na barák a uroňte slzu při zpívání verše "zemský ráj to na pohled" a zaradujte se, jak se ten pán na pódiu o vás pěkně stará, abyste ho mohli zase příště zvolit. Nebo se zamyslete nad svým životem a zhodnoťte si, na co jste hrdí vy sami. Co jste dokázali. Pokud je vaším jediným zdrojem hrdosti to, že patříte do tohoto státu, pak přesně vím, co se stane. V pondělí vyrazíte na šichtu a nadávat že není hotová dálnice na Vídeň, že se krade, že ten či onen (politik, soused, spolupracovník, známý...) je hajzl a parchant, protože se má líp než vy. Ale pozor, v duchu tradic to říkejte pěkně potichu...co když ten co ho pomlouváte bude mít zitra funkci na magistrátu, bude vaším šéfem nebo se vám bude nějak jinak hodit.
A počkejte do další oficiální příležitosti kdy budete mít šanci být opět "hrdými Čechy", třeba až bude MS v hokeji nebo ve fotbale. Pak se zase narovnejte a zanotujte si "kdo neskáče není Čech"!
Nebo se na to vykašlete, nehrajte tu hru a udělejte si neděli podle sebe.
Vzpomeňte spíš na ty, kdo marasmu a bordelu nepodlehli, a i přes útlak, nesvobodu si nejen zachovali morální kredit a ale i dokázali něco, čím prospěli světu. A že jich bylo.
Mějte se skvěle

Přiložený obrázek je nádhernou okázkou toho, jak ohebná je páteř tohoto národa.